Főmenü

Rövid életrajz

- Dolgozatok és könyvek

- Díjak, kitüntetések

- Megjelent könyvek

- Saját munkák

- Mások írták...

- Videók

- Népdalok és keservesek

- Képek a mai Gyimesről

- Régi képek

- Wikipedia bejegyzés

- Blogok 2010

- Blogok 2011

- Blogok 2012

___________________

- A gyimesközéploki ezermester

___________________

Elérhetőségem:
Tankó Gyula
537145 Lunca de Jos 491,
jud. Harghita, ROMANIA

Tel: +40266339624,
mob.: +40754432920

e-mail: tanko.gyula@vipmail.hu

Kedves Olvasó! Üdvözöllek Tankó Gyula honlapján. Ha érdekel a gyimesi ember élete, sorsa, néprajza, tisztelettel ajánlom a blogomat. Címem: Gyimesközéplok 491 | Gyimes völgye | Erdélyország...

2013.05.24. 18:57 Tankó Gyula

2010. július

2010. 07. 31. Valahol egy volt őserdőben (mert ma már nem az!) még éldegél egy különös törzs számunkra különös viszonyok között. Majdnem ruha nélkül, fatörzsekre eszkabált "lakásokban" és mi alig tudjuk megérteni, hogy ezek az emberszabású emberek boldogok! Pedig bizony mondom, boldogok! Nem tudom, miért, de látva, hogy csak egyetlen dologtól tartanak: attól, hogy a civilizált ember tönkreteszi az életterüket, kivágják a gyönyörű őserdőket, igenis, az én véreim, a gyimesi csángók jutnak az eszembe: Nem a maiak, mert mi már hibrid csángók vagyunk, hanem azok, akik az ők egyszerűségében, távol a civilizációtól még ha rengeteget dolgoztak, kínlódtak is, boldogabbak voltak, mint mi! Gyermekkoromban egy lakodalom három napig is eltartott, apámat Pulika János zenész hazáig kísérte zenével egy hathetes malacért! Az emberek, mikor akartak, tudtak úgy istenigazából, lelkükből mulatni! Ma elcsodálkoznának azon, hogy egy lakodalomban alig várják a fáradt, civilizált emberkék, hogy beadják az ajándékot, maguk mögött tudjanak egy kötelesség-törlesztést és hazavonuljanak a váraikba, majd hétfőtől újra belebújhassanak a civilizált embernek kijáró járomba! Nem hiába mondogatták itt az öregek, hogy "miért akarsz te, fiam, iskolázott Úr lenni, nincs olyan Úr akinek egy másik, nagyobb Úr ne parancsolna. Nekem itt csak az Isten parancsol!" Így érezték ők akkor. Ma civilizáltak vagyunk, már angol véce is van, csak éppen a szabadság, igazi lelki szabadság, nyugodt élet hiányzik. De nem kell csüggedni: az emberiséget mindig valakik fel akarták szabadítani, boldoggá tenni, tejbe-vajba füröszteni ! Csak éppen Őket, a szenvedő alanyakot nem kérdezték meg, hogy akarnak-e, kérnek-e ebből a műrostos boldogságból"

2010. 07. 27. Egy bukaresti napilap szerint a székelyek a románoktól lopták el a rovás-írást! Hát ez jó vicc! Még a Daikoviciu által megtalált őskori tárgyak történeténél is jobb. És még a dák- elméletnél is elmésebb. Ez a rokonság egy kicsit sántít, főleg Endel, Rösler és más kutatók szerint. De fabulának, mondának, regének jó! És addig kell szajkózni, amíg történelem, tudomány lesz belőle!

2010. 07. 25. Úgy élj bárhol, hogyha távozol, érezzék a hiányodat! - Mennyire igaz, ez a közhelynek számító mondás! A múlt nyáron elment közülünk Postás Imre (Tankó Imre) és elhallgatott a klánétája, amelyet csendes nyári esteken fújt az emberek gyönyörűségére. Ezen a nyáron hiányzott ez a mélabús zene! Mert elment az ember, aki fújta a klánétát!

2010. 07. 22. Az 1850-es évektől Középlokon, a Megállói részen tartják minden évben a Magdolna búcsút. Nagy esemény volt ez mindig a gyimesiek életében. A völgy mindhárom községéből ide sereglettek főleg a fiatalok. Nagy bánata volt annak a fiatalnak, akit a szülők nem engedtek a búcsúra, nem jöhetett le a havasról, a kalibától. Ez egyúttal, mise után, a legnépesebb táncalkalom volt, ahol ismerkedtek, táncoltak, vigadtak. A nagy zenészdinasztiák tagjai húzták a talpalávalót: a Pulikák, Halmágyiak és később Zerkuláék. A tavaly kihalt a zenészdinasztia utolsó képviselője, Zerkula János bácsi is. Még ezelőtt harminc évvel is, elképzelhetetlen lett volna ez a búcsú tánc nélkül. Évek óta próbálkoznak tánc szervezésével a lelkesebb fiatalok, de nem megy! Változik a világ itt is.

2010. 07. 21. Holnap Mária Magdolna, Középlok védőszentjének a búcsús ünnepe. Sokat meséltek az öregek erről. Régebben a Csíki községekből, főleg Felcsíkból gyalog jöttek át a hegyeken a "falusiak", ahogyan ők nevezték a csíkiakat. Akkortájt még rokoni kötelékek is léteztek a gyimesiek és a csíkiak, gyergyóiak között! Az istentisztelet után megyébe hívták és jól megvendégelték még az ismeretleneket is. Szépek voltak ezek a búcsúk! Akkor még nem az italozás volt a legfontosabb pillanata a találkozásoknak, hanem a jóízű beszélgetések, amelyek annyira hiányoznak a mai sietős világban. Jobban kellene figyelnünk egymásra, emberek!

2010. 07. 19. Csodálatos két napom volt. Előadásra hívtak a 4. Csángó Hétvége című rendezvényre, ahol beszéltem a hallgatóságnak- fiatalok és középkorúak egyaránt- a gyimesi csángók életéről, szokásaikról, ének és tánc kultúrájukról. Aztán özönlöttek a kérdések. Érdekli, mindig is érdekelte az anyaországiakat Trianon árva embereinek a sorsa! Hogy voltak, akik nem is olyan régen hátat fordítottak a határon kívül élő magyaroknak? Mit mondhatnék? Néha királyi vérből született testvérek sem szerették egymást!
Ma pedig egy magyarországi egyetemista keresett fel, aki anyagot gyűjt az államvizsga dolgozatához. Szeretek szóba állni, segíteni képességeim szerint a fiataloknak, mert velük beszélgetve úgy érzem, mintha én is fiatalodnék.

2010.07.16 Elindult a honlapom. Gondolatok tódulnak, kavarognak a fejemben. Szeretnék hasznára lenni a közösségemnek!

2010.07.15 Ma kivételesen szép idő volt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tankogyula.blog.hu/api/trackback/id/tr395316574
süti beállítások módosítása