Főmenü

Rövid életrajz

- Dolgozatok és könyvek

- Díjak, kitüntetések

- Megjelent könyvek

- Saját munkák

- Mások írták...

- Videók

- Népdalok és keservesek

- Képek a mai Gyimesről

- Régi képek

- Wikipedia bejegyzés

- Blogok 2010

- Blogok 2011

- Blogok 2012

___________________

- A gyimesközéploki ezermester

___________________

Elérhetőségem:
Tankó Gyula
537145 Lunca de Jos 491,
jud. Harghita, ROMANIA

Tel: +40266339624,
mob.: +40754432920

e-mail: tanko.gyula@vipmail.hu

Kedves Olvasó! Üdvözöllek Tankó Gyula honlapján. Ha érdekel a gyimesi ember élete, sorsa, néprajza, tisztelettel ajánlom a blogomat. Címem: Gyimesközéplok 491 | Gyimes völgye | Erdélyország...

2013.06.03. 08:46 Tankó Gyula

2013. június

Címkék: lakodalom fonó megyézés radina ajándéktánc

2013. június 2. Az első generáció, amelyiktől gyermekkoromban láttam és hallottam sok mindenről, az a nagy öregek korosztálya volt: a nagy szüleimé és más véneké, akikkel találkoztam a családi és más összejöveteleken. Ilyenek voltak a várva-várt télesti szomszédolások, amit beszélgetőnek hívtunk, aztán a fonók, családi megyézések, sőt táncok, radinák, lakodalmak egyes részei, amelyeket nappal tartottak, pl. az ajándéktánc. De nehéz lenne minden alkalmat felsorolni, hiszen ma sem tudom, hogy kitől és mikor tanultam meg mintegy száz népdalt, balladát, keservest, amelyeket még ma is ismerek. Ez az átadott szokásvilág, hiedelmek, életvitel sok időn át alig változott, hiszen már mondtam, hogy az idő mintha rácsukódott volna Gyimesre. Igaz már az 1800-as években érdeklődők, tudós emberek jöttek Gyimesbe, ahol egy különös, gazdag hagyományos világgal találkoztak.

2013. június 3. Már említettem, hogy gyermekkoromban alig változott a gyimesiek életvitele. Állattenyésztéssel foglalkoztak, kalibáztak, még mindig megvolt a népi viseletük, a hagyományos zenére táncoltak, lakodalmaztak és szokásaikat, hiedelem-világukat is megtartották. Ez olyan volt egy gyermek számára, mintha minden nap elkalandozna egy más, csodás világba, lidércekkel, varázsló szépasszonyokkal találkozna, közben a már említett összejöveteleken csodás történeteket szívott magába. Kavargott bennem a valóság és a mese. Aztán, ahogy nőttem, nőttünk, úgy bővült körülöttünk a világ. Nem csupán hallgatói, szemlélői voltunk a minket körülvevő világnak, hanem kivettük a részünket a munkákból, táncból, betlehemezésből, kalákákból és mi tagadás, szerettünk és minket is szerettek, és a gyimesi párválasztás máshol ismeretlen formáját, a guzsalyaskodást is kipróbáltuk. Két fontos változás azonban történt a háború után Gyimesben is: a gazdák mostanra földtulajdonosok lettek, amely már évszázados álmuk volt, hiszen az 1800-as évek végéig csak bérlői voltak a használt földterületeknek. A másik  dolog, az iskola fontosságának a felismerése volt. Ettől fogva, az 1950-es, de főleg a 60-as évektől kezdődött a régi hagyományos közösségek szétesése és sok hasznos, örökölt szokás, hagyomány eltűnése. Ezeket így átgondolva alakult át a blogom is, felvéve egy szokatlan formát, amelyik tulajdonképpen egy kompendium két fő résszel: Az elsőben bemutatom a RÉGI GYIMES rövid történelmét, benépesedését, életmódját, szokásait, hiedelemvilágát, ünnepeit, legendáit, majd azt vizsgálom, hogy az utolsó 40 évben mi változott, mi tűnt el a hagyományos szokások közül és egyáltalán jött-e valami azok helyébe? És vajon mennyivel és miben lett szegényebb a gyimesi csángók közössége? Így alakult a blogom, és ha néha szomorú hangulatot fedez fel benne az olvasó, az azért van, mert én belülről néztem mindent, ami eltűnt! Azokat átéltem, az én időmben lettünk szegényebbek, és minden eltűnés valaminek a halálát is jelenti! És hogyne fájna, ha abban az én gyermekkorom, ifjúságom is benne van?

Az öt utolsó bejegyzésem majd a megszerkesztett könyvem elejére kerül eligazításként egy szokatlan, furcsa néprajzi kompendium rövid bemutatása céljából.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tankogyula.blog.hu/api/trackback/id/tr915341299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása